Windows 10 nyt kurkusta alas, kiltti poika!

Windows 10 on kiinnostava käyttöjärjestelmäuutuus, johon voit haluta päivittää tai kenties olet jo tehnytkin niin. Tämä artikkeli on niitä varten, jotka eivät vielä halua toimia näin ja jotka ovat Windows 7 tai 8 tavallisten kuluttajaversioiden käyttäjiä ja niin muodoin automaattisen päivityksen kohteena lähiaikoina.

Hyviä uutisia: voit itse päättää, tapahtuuko koneellesi suuri muutos eli päivitys Windows-versioon 10. Parasta on, että et joudu näpräämään rekisteriä ja pähkäilemään teknisiä asioita kovin syvällisesti. Riittää ainoastaan, että lataat Windows 10 GWX Control Panel -päivitystenhallintaohjelman koneeseesi:

http://ultimateoutsider.com/downloads/

GWX Control Panel tarkistaa, onko Microsoftin 'Get Windows 10' -sovellus koneessasi, onko Windows 10 -tiedostopaketti jo ladattu koneeseesi sekä mahdollistaa näiden taustalla toimivien latausten hallinnan ja helpon poistamisen, jos niin päätät. Lisäksi voit valvoa, että MS ei muuta asetuksia tietämättäsi. Ja jos tulet toisiin ajatuksiin, voit palauttaa Microsoftin 'Get Windows 10' -sovelluksen koneeseesi parilla klikkauksella ja päivittää koneen Windows 10:neen MS:n suunnitelman mukaisesti.

Jos olet nykyaikainen käyttäjä, jolla on SSD-levy C:-asemana, saatat saada kohtalaisen suuren prosentin levytilaa vapautettua, sillä Windows 10 -tiedostopaketti latautuu piilokansioon $Windows.~BT nopealle pienehkölle SSD-levyllesi, vaikka tarjolla olisi ollut vaikka hitaampi teran D:-levyasema. Näin ainakin tilanne oli omassa koneessani, kun havahduin Windows 10 -päivitykseen ja päätin tehdä asialle jotain.

En ota kantaa, kannattaako Windows 10 asentaa nyt tai ei. Asia on mutkikas ja riippuu koneesta, käyttäjästä, tarpeista ja tavoitteista. Liian kova päivitystahti ei ole mieleeni, se teettää turhaa työtä. Jos käyttöjärjestelmäsi on Windows 7 ja kaikki toimii, ei päivittäminen ole vielä välttämätöntä. Suoraan sanottuna Windows 10 ei ole unelmieni käyttöjärjestelmä. Taaksepäinyhteensopivuus on minulle tärkeää, käytän monia vanhoja sovelluksia, näistä vielä monia erilaisissa virtuaalikoneissa. Windows 10 sisältää mielenkiintoista tekniikkaa, mutta muutokset käyttöliittymässä ovat turhia. Oikeastaan tulisi erilaisille käyttäjille ja eri käyttötarkoituksiin tarjota eri käyttöliittymiä: pöytäkone, tabletti ja puhelin eivät ole helposti yhteensovitettavissa samojen käyttöliittymäkonventioiden puitteisiin. Vaikka taustatekniikka olisi yhteneväinen, tulisi käyttöliittymien olla käyttäjien valittavissa ja räätälöitävissä, esimerkiksi pöytäkoneisiin Windows 7:n kaltainen perinteinen käyttöliittymä.

PS. GWX Control Panel -päivitystenhallintaohjelma on ilmainen tuote, joka on saanut hyviä arvosteluja riippumattomista lähteistä, esim. Martin Brinkmann, Ghacks Technology Newsin perustaja ja Woody Leonhard, Infoworld.

Lue myös tämä Woody Leonhardin artikkeli Windows 10:n automaattisista päivityksistä.

Windows 10 päivitys vuonna 2023

Jos et ole vielä päivittänyt Windows 7:ää, on ehkä aika. Kriittiseksi päivityksen teki omalta osaltani se, että kaikki selaimien uusimmat versiot eivät enää olleet asennettavissa Windows 7:ään. Päivityskokemus oli vuoden 2023 syksyllä melko vaivaton. Suurin osa vanhoista ohjelmista oli toimintakuntoisia päivityksen jälkeen. Täydellisen varmistuksen merkitystä päivitettäessä käyttöjärjestelmää ei voi korostaa liikaa. Erityisesti kannattaa ottaa talteen esimerkiksi Firefoxin profiilit, mikäli koneessa on useampia rinnakkaisia versioita (päivitys voi yllättäen sotkea ne ja käynnistää sovellusohjelman päivityksen, vaikka se olisi käyttäjän toimestä kielletty). Sovellukset, jotka eivät enää toimi, kannattaa siirtää virtuaalikoneeseen vanhemman käyttöjärjestelmän alaisuuteen. Vaihtoehtoja on monia: VirtualBox, VMware, vDos(Plus) ja DOSBox-X (näistä kaksi viimeistä ovat hyvin keveitä tapoja virtualisoida vanhoja käyttöjärjestemiä. Mikäli koneessa on riittävästi tehoa, voi esimerkiksi VMwaren Windows 7 istunnossa jopa ajaa Virtual PC 2007:n alla DOSia ja Windows 3.11 (siis kaksinkertainen virtualisointi). Paljon rivakammin toimivat kuitenkin esimerkiksi vDos(Plus) ja DOSBox-X. Eri tapoja virtualisoida DOS-sovelluksia ja hyvin vanhoja Windows-versioita löydät täältä.

Linkkejä Windowsia päivittäville

Microsoftin Lataa Windows 10 sivut.
Miten lataat pelkän Windows ISO-tiedoston (englanniksi).
Rufus-työkalun lataus USB-tikun luomiseksi asentamista varten (asennus kannattaa käynnistää toimivasta vanhasta Windowsista, jos halutaan säilyttää vanhan järjestelmän tiedot). ISO-tiedosto on niin suuri, että se enää mahdu normaalille DVD:lle, joten USB-tikku on hyvä vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti ISO-tiedoston voi liittää käytettäväksi (mount) käyttöjärjestelmään (Windows 10:ssä tämä tapahtuu kontekstivalikosta, mutta ennen päivitystä Windows 7:ssä tarvitaan apuohjelma: WinCDEmu).

 

Kommentit

1 Eeva Mäkelä kirjoittanut 25.02.2016 at 19:19

Kiitos Kari!
Windows 10 -päivityskehotus on ollut harmillinen seuralainen. Poistin sen mielelläni.

2 Ismo Leppänen kirjoittanut 19.04.2016 at 14:41

Hyvä kirjoitus. MS yritti salakavasti työntää päivityspaketin koneeseen, mutta sain se estettyä. Win 7 palvelee toistaiseksi hyvin.

Lisää kommentti

Kommentteja voi muotoilla käyttämällä yksinkertaista wikisyntaksia.

Samasta asiasta muualla

Takaisinviittausosoite: http://www.lexitec.fi/blog/index.php?trackback/25

Tämän blogimerkinnän kommenttien syöte