Varmistusvinkkejä

Näinä aikoina, jolloin viruksia ja kiristysohjelmia on liikkeellä ja jopa ohjelmapäivityksetkin voivat osoittautua ongelmallisiksi, ajantasaisten varmistusten tarve on useimmille ilmeinen. Mikäli luotat vielä hyvään onneen ja uskot, että mitään ei voi tapahtua omalle koneellesi, on vain ajan kysymys, että jotain tapahtuu. Jos olet jättänyt varmistamatta, koska se on hankalaa tai kallista, olisi ehkä aika miettiä asia uusiksi.

Tiedon puutteeseen asia ei saisi kaatua. Tässä hengessä koetan esittää lyhyesti, mitä voi ja kannattaa tehdä varmistusten saattamiseksi kuntoon.

Helppo tapa Windows-käyttöjärjestelmän perustoimivuuden palauttamiseksi on käyttää palautuspisteitä. Palautuspisteiden käyttäminen voi kuitenkin syödä levytilaa, joka saattaa olla kortilla esimerkiksi, jos käytät pienehköä SSD-levyä. Palautuspisteitä voit hallita 'Järjestelmän suojaus' -välilehdestä, johon pääset helposti kirjoittamalla "Luo palautuspiste" tehtäväpalkin hakuruutuun. Palautuspisteiden luominen voi olla hyvä tapa ennen ohjelma-asennuksen suorittamista, mutta kannattaa tarkistaa, että palautuspisteiden viemä tila ei kasva liian suureksi. Näitä seikkoja voit tarkastella ja muuttaa 'Järjestelmän suojaus' -välilehdellä olevasta "Määritä..." -nappia painamalla avautuvasta ruudusta. Päivittäiset täydelliset varmistukset vähentävät tarvetta käyttää palautuspisteitä, periaatteessa voit yhtä hyvin palauttaa koko järjestelmän tarpeen tullen varmistuksista. Erona palautuspisteissä ja varmistuksissa on se, missä ne sijaitsevat: palautuspisteet ovat sillä levyllä, jonka sisältöä suojataan, varmistukset kannattaa aina tehdä fyysisesti erilliselle levylle tai jonnekin muualle, esimerkiksi pilveen. 

Tärkeintä on ensin suorittaa toimivan kokoonpanon perusvarmistus, jotta käyttöjärjestelmän ja ohjelmien uudelleenasentamiselta vältyttäisiin ongelmatilanteissa. Tähän tarkoitukseen sopii erityisen hyvin yksinkertainen koko levyn sellaisenaan tallentava ohjelma kuten ilmainen Redo Backup and Recovery. Tämäntyyppisen perusvarmistuksen tekeminen on erityisen tärkeää, jos olet ottamassa käyttöön uutta varmistusohjelmaa, jonka toimivuuden haluat testata. Jos jotain menee pieleen, täytyy olla olemassa perusvarmistus, joka on kyllin yksinkertainen ja toimintavarma (lue: idioottivarma), että voit sitä käyttämällä palauttaa tietokonejärjestelmän takaisin toimintakuntoon. Hölmöintä, mitä varmistusohjelmista vähän tietävä voi tehdä, on varmistaa väärin ja yrittää palauttaa koemielessä konetta, joka ei enää koskaan palaudu, koska varmistus oli väärin suoritettu. Redo Backup and Recovery sisältää vain kaksi vaihtoehtoa, kokonaisvarmistuksen tekemisen ja sen palauttamisen takaisin. 

Normaalisti kuitenkin varmistusohjelmaa tarvitaan yksittäisten vahingossa poistettujen ja päällekirjoitettujen tiedostojen palauttamiseen. Tarvitaan siis myös ohjelma, jonka avulla voi palauttaa vain yhden tiedoston tai kansion kerrallaan. Tämäntyyppisiä ohjelmia on runsaasti tarjolla, monet niistä ovat ilmaisiakin. Ennen kuin kokeilet jotain näistä, muista mitä sanottiin hölmöistä kokeiluista eli TEE IDIOOTTIVARMA VARMISTUS REDO'LLA ENNEN MITÄÄN VARMISTUSKOKEILUJA. Kannattaa myös muistaa ilmaisista vaihtoehdoista puhuttaessa ohjelma, joka ei ole varsinaisesti ilmainen, mutta käytännössä kyllä, koska kyse on kovalevyjen kylkiäisistä, jotka kuuluvat levyn hintaan, vaikka sitä ei aina levyn mukana mainostetakaan. Jos sinulla on Western Digital tai Seagate-merkkinen kovalevy, mukaan kuuluu Acronis True Image WD Edition tai Seagate DiscWizard. Uudet versiot näistä ohjelmistoista ovat varsin käyttökelpoisia varmistus- ja kloonausohjelmia, joilla hoituu koko levyn varmistaminen (jopa ajastettuna) ja tietojen siirto vanhalta kovalevyltä SSD-levylle, joskin yksittäisten tiedostojen ja kansioiden palauttaminen ei. Vaikka ilmaisversion ominaisuudet eivät riittäisikään, kannattaa se ensin asentaa ja päivittää sitten tarjoushintaan maksulliseksi Acronis-versioksi, tarjouslinkit: Western Digital tai Seagate.

Varmistusohjelmaa voidaan tarvita eri tarkoituksiin:

1) koko levyn palauttamiseen, jos jotain katastrofaalista on tapahtunut: virushyökkäys, kiristyshyökkäys, levyn fyysinen hajoaminen, tms

2) koko levyn tietojen kopioimiseen, kun siirrytään uuteen levyasemaan, esim. SSD-levyyn

3) tietojen laajamittaiseen kansiokohtaiseen palauttamiseen esimerkiksi käyttöjärjestelmäversioiden vaihdon yhteydessä

4) yksittäisten tiedostojen ja/tai kansioiden palauttamiseen erilaisten käyttäjän vahinkojen seurauksena

Kohta 1 on se, mihin Redo Backup and Recovery soveltuu erinomaisesti, myös Acronis True Image WD Edition tai Seagate DiscWizard ovat hyviä vaihtoehtoja.  

Kohta 2 hoituu Acronis True Image WD Editionin tai Seagate DiscWizardin avulla. Monesti SSD-levyn mukana tulee Acroniksen SSD:n valmistajaa varten tekemä ohjelma. Ilmaiseksi on lisäksi saatavana Macrium Reflect Free, jolla SSD:n kloonaus myös onnistuu.

Kohdat 3 ja 4 vaativat ohjelmaa, joka kykenee yksittäisten tiedostojen palauttamiseen. Ilmaisvaihtoehtoja on monia: Paragonin ilmaisversio on eräs laadukkaimmista. Paragon on Acronikseen verrattava täyden palvelun ohjelma, jolla voi varmistaa koko järjestelmän tai vain tietyt tiedostot. Tärkeiden tiedostojen ja hakemistojen arkistointiin, varmistamiseen ja siirtoon voi kyllä yksinkertaisimmillaan käyttää vaikka zip-tiedostoja, kunhan muistaa sijoittaa ne toiselle fyysiselle levylle ja vaikka Dropboxiin. 7-Zip on suositeltava apuohjelma tähän tarkoitukseen. Se tarjoaa myös salausmahdollisuuden tarvittaessa. 

Hyviä maksullisia vaihtoehtoja kaikkiin kohtiin ovat Acronis tai StorageCraft vielä vaativampaan käyttöön, esimerkiksi jos palautat järjestelmän uuteen erilaiseen koneeseen. 

Pahimpien katastrofien välttämiseksi kannattaa suorittaa koko koneen varmistus, mutta mikään ei korvaa ajastettua automaattista päivittäistä varmistusta. Koneet ja ohjelmistot ovat niin monimutkaisia, että aikaisempien asetusten palauttaminen käsipelillä on utopiaa, jos vaikka asennusohjelma on karannut käsistä. On tilanteita, jolloin tiedostoa ei voi palauttaa roskakorista, silloin tiedoston vanhat varmistusversiot voivat olla kullan arvoisia. Varmistaminen kannattaa aina.

Lisää kommentti

Kommentteja voi muotoilla käyttämällä yksinkertaista wikisyntaksia.

Samasta asiasta muualla

Takaisinviittausosoite: http://www.lexitec.fi/blog/index.php?trackback/45

Tämän blogimerkinnän kommenttien syöte