Julkaisuohjelmat ennen ja nyt - osa 2
Kirjoittanut 14.04.2025
Erilaisten kirjoittamiseen soveltuvien tietoteknisten työkalujen kirjo on suuri. Voi olla, että jokin tuttu työkalu soveltuu myös hyvin julkaisemiseen eikä uusia ohjelmia tarvitse opetella. Monille tutuin on MS-Word, LibreOffice, OpenOffice tai Google Docs. Paljon kuulee sellaistakin, että kustantaja haluaa materiaalin DOC(X)-muodossa. Perinteinen tapa oli kuitenkin pyytää pelkkä tekstitiedosto, joka taitettiin kustantamossa. Tekstinkäsittelyohjelmien tiedostomuodot kätkevät sisäänsä kaikki kirjoittajan mahdollisesti tekemät muotoiluvirheet, joten tekstitiedosto on selkeämpi vaihtoehto eikä vaadi yhtä paljon korjailua, mikäli siitä tahdotaan tehdä julkaisu.
Tekstieditori onkin toinen vaihtoehto tekstin tuottamiseen: Notepad++ on ilmainen, suomenkielinen ja monipuolinen. Kaupallisista ohjelmista itse pidän eniten EditPadistä, josta on ilmaisversio EditPad Lite. Editpad on erittäin hyvä, jos joutuu käyttämään erilaisia tekstikoodauksia rinnakkain (ANSI, Unicode, DOS yms.) ja mahdollisesti konvertoimaan niitä keskenään. Näillä voi helposti tuottaa kaikenlaisille julkaisuohjelmille sopivaa tekstiä.
Parempi työnkulku voi olla perinteinen: tuotetaan ensin teksti ja taitetaan se sitten eri sovelluksella. Jos emme tyydy tekstinkäsittelyohjelman tekemään "taittoon", tarvitsemme julkaisuohjelmaa viimeistellymmän ulkoasun saavuttamiseksi.
Halpa tai ilmainen desktop publishing
Adobe Indesignin kuukausimaksu ei ole kovin suuri, mutta jo vuoden mittaan siitä kertyy nykyhinnoilla maksettavaa noin 330 euroa. Affinityn kolmen ohjelman (Affinity Designer, Affinity Photo ja Affinity Publisher) pysyvä lisenssi on noin 180 euroa. Xara Designer Pro+ on tätä nykyä vuokraversiona 240 euroa vuodessa. Xaran kertamaksuversio 375 euroa. Hinnat sisältävät alv:in. Silti pätevän taitto-ohjelman voi saada ilmaiseksi tai hyvin pienellä rahalla. Moderni Affinity Publisher (https://affinity.serif.com/en-us/publisher/#buy) on saatavissa Macille tai Windowsille kiinteään 75 euron hintaan. Myös ilmainen Scribus on tarjolla eri käyttöjärjestelmille (https://www.scribus.net/ ja https://sourceforge.net/projects/scribus/files/scribus/1.6.3/).
Onko vanhassa vara parempi?
Edellisessä osassa mainittiin joukko perinteisiä julkaisuohjelmia, olisiko niistä tähän tehtävään, onhan näitä ohjelmia helppo ladata netistä? Mikäli jokin vanha taitto-ohjelma on entuudestaan tuttu ja siihen on maksettu lisenssi, voi tämä vaihtoehto tulla kyseeseen. Muussa tapauksessa kannattaa kenties tyytyä nykyvaihtoehtoihin. Tässä kuitenkin lyhyt ohje niille, jotka haluavat ottaa vanhan sovelluksensa hyötykäyttöön syystä tai toisesta. Useat julkaisuohjelmat ovat Windows 3.1:n tai Windows 95-98:n ajalta. Näistä useimpia voi kuitenkin ajaa Windows 2000 -virtuaalikoneessa, jotkut toimivat jopa Windows 10-11 ympäristössä (esim. Ventura Publisher 10, jota ei kuitenkaan ole enää myytävänä).
Klassikkojen vaatiman virtuaalisen ajoympäristön luominen:
1) Virtualisointiohjelma, esim. VirtualBox 7 (https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads)
2) Windows 2000 -ohjelma (https://winworldpc.com/product/windows-nt-2000/final, eri versioita, myös suomeksi)
3) Windows 2000:n asennus VirtualBoxiin (https://www.sysnettechsolutions.com/en/install-windows-2000-virtualbox-windows-10/)
4) Sovelluksen asennus Windows 2000:teen (ovat asennettavissa myös aiempiin Windows-versioihin 3.1x - 98):
PageMaker (https://winworldpc.com/product/aldus-pagemaker/6x, versio 5 tai 6.5)
QuarkXPress (https://winworldpc.com/product/quarkxpress/3x, versio 3.32r3)
Ventura Publisher (https://winworldpc.com/product/ventura-publisher/42, versio 4.2)
Framemaker (https://winworldpc.com/product/framemaker/50, versio 5)
Virtuaalinen Windows 2000 -ympäristö on erittäin sujuva ja nopea ja nykykäyttäjälle helpompi kuin aiemmat ympäristöt. Sen sisällä on mahdollista luoda PDF:iä, jotka ovat täysin moderneja ja käyttökelpoisia. Vanhat ohjelmat eivät kuitenkaan kykene kilpailemaan parhaiden uusimpien ohjelmistojen (InDesign, Affinity, Xara) kanssa, mutta päihittävät ehkä kuitenkin sellaiset ohjelmat kuin MS Publisher tai Scribus. On myös huomattava, että vanhat ohjelmat tunnistavat vain vanhoja tiedostomuotoja. Tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri ongelma, koska vanhoja kuvamuotoja voi luoda monilla uusillakin ohjelmilla ja koska vanhat tekstinkäsittelyohjelmat on mahdollista saada toimimaan sujuvasti virtualisoituina nykykäyttöjärjestelmissä.
Perustekstin luonti virtuaalikoneita varten:
8-bittinen ASCII tai ANSI, mikä tahansa moderni tekstieditori, esim. Notepad++ tai EditPad. DOS-tekstinkäsittelymuoto: DOS Word 5, WordPerfect 5 tai XyWrite 3+, kaikki virtualisoitavissa vDosPlus-ympäristössä ja ajettavissa nykykäyttöjärjestelmissä tai usein myös natiivina Windows 2000 -ympäristössä. vDosPlus asennusohjelmat näihin: DOS Word 5 (https://www.lexitec.fi/xywrite/vDosPlusWord55_1_0_Setup.zip), WordPerfect 5 (https://mendelson.org/wpdos/vdoswp.html) tai XyWrite 3+ (https://www.lexitec.fi/xywrite/vDosPlus502_Setup.zip).