Näppäimistöltä puuttuvien merkkien syöttö Wordissä
Kirjoittanut 11.04.2025
On eri tapoja syöttää Word-asiakirjaan merkkejä, jotka puuttuvat näppäimistöltä. Jos tarve on satunnainen, on helpointa käyttää Lisää merkki -valintaruutua. Jos jotain merkkiä tarvitsee usein, tavanomaisia lisämerkkejä varten Wordissä on joukko pikanäppäimiä, jotka ovat kuitenkin hankalia muistaa. Wordin oletuspikanäppäimet ovat sekalainen joukko, jossa on vaikea nähdä yhtenäistä logiikkaa. Ainakin alt+numerokoodit ovat hyvin vaikeita käyttää ilman painettua taulukkoa. Tässä esitetään uusi tapa, jonka avulla voi luoda itse helpommin muistettavia syöttökoodeja pelkän Wordin avulla.
Monet erikoismerkit ovat helposti syötettävissä suomalaiselta näppäimistöltä, esimerkiksi (kuollut aksentti + kirjain): ñ Ñ õ Õ ã Ã ü Ü é è ê ë yms. Lisäksi AltGr+e = €, mutta esimerkiksi Ctrl+{numeronäppäimistön miinusmerkki} = – eli en dash, lyhyt ajatusviiva (rajakohdat, luetelmat yms.), tai Ctrl-Alt+ tai AltGr+{numeronäppäimistön miinusmerkki} + — eli em dash, pitkä ajatusviiva (katkot tekstissä), eivät onnistu, jos numeronäppäimistöä ei ole. Valitsemalla Automaattinen korjaus, Automaattinen matemaattinen korjaus (rasti kohta Käytä Automaattisen matemaattisen korjauksen sääntöjä matemaattisten alueiden ulkopuolella) ja lisäämällä haluttu koodi )( -sulkujen sisään ei ole tarvetta ylimääräisen välilyönnin poistamiseen kuten tavallista korjaustoimintoa käytettäessä. Esimerkiksi näin:
)-( - miinusmerkki )n-( – en-viiva )m-( — em-viiva )o( ° asteen merkki )vs( š väkäs-s* )vS( Š väkäs-S )vz( ž väkäs-z )vZ( Ž väkäs-Z )ss( ß saksalainen kaksois-s )my( µ myy, mikro-etuliite )kp( ¶ kappaleen merkki )ae( æ ligatuuri-ae )AE( Æ ligatuuri-AE )/o( ø kenoviiva-o** )/O( Ø kenoviiva-O )oe( œ ligatuuri-oe )OE( Œ ligatuuri-OE
Tämän taulukon voit syöttää helposti valitsemalla ensin haluttu merkki Lisää merkki -ikkunasta ja menemällä kohtaan Automaattinen korjaus, sitten Automaattinen matemaattinen korjaus ja kirjoittamalla kohtaan Korvaa: haluttu koodi, jolla kyseinen merkki saadaan. Lisää merkki -ikkuna kannattaa suurentaa vetämällä sen oikeasta alareunasta. Valitsemalla oikean alareunan kohteesta: -valikosta kohdan "ASCII" voi keskittyä MS-Windows 1252 (ANSI) -koodisivuun, joka sisältää perinteiset ennen Unicodea käytössä olleet merkit. Koko Unicode -merkistön saa näkyviin valitsemalla vastaavasti "Unicode" ja ikkunan yläosasta sopivan osajoukon (vaikka Dingbat-merkit).
*) Tätä merkkiä kutsutaan erheellisesti myös hattu-s:ksi. Huomattakoon, että hattu kirjaimen päällä on ^-merkki. Tšekin háček ei ole hattu, vaan 'koukku', 'väkänen'.
**) Tässä kenoviiva vastaa englannin termiä slash ja takakenoviiva on backslash. 'Keno' ei tarkoita suomeksi 'takakenoa', vaan on 'vinon' synonyymi, siis kenoviiva = vinoviiva.