Julkaisuohjelmat ennen ja nyt - osa 3
Kirjoittanut 14.04.2025
Valmiit kaavat – helpommin valmiiksi julkaisuksi
Laajojen teknisten julkaisujen tekemiseen on joukko perinteisistä pöytäjulkaisusovelluksista poikkeavia ladonta- ja tuotantojärjestelmiä. Lisäksi on verkkojulkaisemiseen ja nettidokumentaation ylläpitoon soveltuvia järjestelmiä. Nämä järjestelmät tarjoavat usein perusrakenteen julkaisulle, mikä voi helpottaa tutkimusraporttien ja muiden rakenteeltaan osin kaavamaisten julkaisujen ylläpitoa.
Toinen ryhmä uusia sovelluksia suuntautuu kauno- ja tietokirjailijoille. Ajatuksena on antaa kirjailijan kirjoittaa sovelluksen huolehtiessa muotoilun yksityiskohdista.
Tekniset julkaisut
Nörttien ja polyteknikkojen valinta on LaTeX (https://www.latex-project.org/). Se on alun perin Donald Knuthin kehittämä ladontajärjestelmä, joka on suosittu varsinkin paljon matemaattisia kaavoja sisältävien julkaisujen teossa. Sillä voi kuitenkin laatia mitä tahansa isoja ja pieniä asiakirjoja, kirjoista kirjeisiin.
LaTeX-verkkopalvelut eivät vaadi asennusta, ja niillä on helppo tutustua järjestelmään (sekä yhden käyttäjän perustasolla ilmaisia). Overleaf (https://www.overleaf.com/) ja Papeeria (https://papeeria.com/landing) ovat selainpohjaisia järjestelmiä. Overleafissa on hyvä lyhyt johdatus LaTeXin käyttöön (https://www.overleaf.com/learn/latex/Learn_LaTeX_in_30_minutes). Typst on kahden opiskelijan kehittämä helpompi online-variantti (https://typst.app/).
Tietokoneelle asennettava TeX-järjestelmä koostuu useista ohjelmista, makropaketeista ja fonteista. Vaihtoehdot ovat TeX Live (https://tug.org/texlive/) tai MiKTeX (https://miktex.org/). Molemmat ovat saatavilla Windows-, Mac- ja Linux-järjestelmiin. TeX Liven asennus pitäisi onnistua helposti asennusohjelman kautta, mutta lataamalla ISO-kuvan koneelle ja suorittamalla asennuksen sen sisältä ei ole riippuvainen serverien toimivuudesta. Koko järjestelmän asennus voi kestää tunnin, joten kannattaa miettiä asennuksen konfigurointia niin, että aivan kaikkia paketteja ei asenneta alkuvaiheessa. Järjestelmään kuuluu konfigurointityökalu, jolla asennusta voi täydentää tarvittaessa myöhemmin. Jos valitsee TeXStudion (Windows, Mac, Linux, FreeBSD), Texmakerin (Windows, Mac, Linux) tai LyXin (Windows, Mac, Linux), TeX Live on luonteva valinta järjestelmäksi, TeXnicCenter (vain Windows) asentuu helpommin MiKTeXin yhteyteen. Koska TeX-järjestelmät asentavat polun varrelta ajettavia ohjelmia, TeX Live ja MikTeX voivat olla samassa tietokoneessa vain, jos polkua muutetaan sen mukaan, kumpi järjestelmä on käytössä. Sekä TeX Liven että MikTeXin mukana tulee vielä TeXworks, joka on eräänlainen "TeX editorien notepad".
Aloittelijalle helpoin ja selkein on ehkä TeXStudio (https://www.texstudio.org/), Texmaker (https://www.xm1math.net/texmaker/) on samantapainen, mutta se ei ole enää yhtä suosittu kuin aiemmin, LyX (https://www.lyx.org/) on ainoana saatavilla suomeksi, mutta editorin ulkoasu ei ehkä ole kovin tyylikäs verrattuna vaikka TeXStudioon. TeXnicCenteriä (https://www.texniccenter.org/) ei ole päivitetty 10:neen vuoteen, ja se tuntuu: ohjelma ei ole sujuvimpia. Online-palveluista Overleaf on vakuuttavin, varsinkin laajan tukensa ansiosta.
HTML-julkaisemista varten on LaTeXin kaltainen järjestelmä Markdown (https://daringfireball.net/projects/markdown/). Tästä on kehitetty R Markdown -ohjelmointijärjestelmä erilaisten asiakirjojen tuottamiseksi (https://garrettgman.github.io/rmarkdown/index.html) ja tästä on puolestaan kirjatuotantovariantti Bookdown (https://bookdown.org/), jolla voidaan luoda painettavia tai e-kirjoja. Johdatus Bookdownin käyttöön: bookdown: Authoring Books and Technical Documents with R Markdown (https://bookdown.org/yihui/bookdown/). Tämän ympäristön kannalta tärkeä työkalu on Pandoc, jolla voidaan konvertoida eri tiedostomuotoja keskenään (https://pandoc.org/). Texts (http://www.texts.io/) on helpompi tapa luoda pienimuotoista Markdown-tekstiä.
Kirjoittajan sovellukset
Kirjantekijöille on myös tarjolla verkko- ja/tai selainsovelluksia, jotka tuottavat enemmän tai vähemmän "valmiita" kirjoja. Ideana on antaa kirjoittajan keskittyä itse tekstiin sovelluksen huolehtiessa melko automaattisesti tekstin muotoilusta.
Kuukausimaksullinen Reedsy (https://reedsy.com/studio/write-a-book) tarjoaa kirjoitustyökalun, joka tuottaa valmiiksi muotoiltuja PDF- ja EPUB-kirjoja. Lisäksi sivustolta löytyy paljon verkostoitumiseen ja kirjojen markkinointiin liittyvää.
Markkinoilla pitkään olleen Mac-sovelluksen Vellumin (https://vellum.pub/) kilpailijaksi on tullut Atticus (https://www.atticus.io/), joka toimii Windows-, Mac-, Linux- ja Chromebook-koneissa. Molemmat ovat kertamaksusovelluksia, joiden hinnat vaihtelevat 150-250 dollarin välillä. Ulysses (https://ulysses.app/) on iCloud-synkronisoitu Mac-maailman (Mac, iPad, iPhone) kirjoitussovellus (40 dollaria / kuukausi), jolla on monipuoliset ja räätälöitävät tulostusmahdollisuudet (PDF, DOCX, ePub, HTML).
Erittäin monipuolinen Scrivener (https://www.literatureandlatte.com/scrivener/overview) on edullisempi (70 dollaria) ja saatavilla Windows- ja Mac-ympäristöihin, mutta ehkä hankalampi käyttää kuin Atticus tai Vellum, puhumattakaan Reedsystä. Scrivener on tavallaan parannettu painos Wordistä ammatikseen kirjoittaville. Jos Word on jo liikaa, tämäkin ohjelma voi tuntua siltä. Scrivenerin etuna mainitaan olevan mahdollisuus jäsennellä kirjoituksiaan. Scrivenerillä voi tallentaa kirjoitukset moniin eri muotoihin (Rich Text, MS Word, Open Office, HTML, Final Draft, Fountain, Multimarkdown) sekä tuottaa tiedostoja eri alustoille (PDF, ePub, Kindle, DocBook). Katso myös: selostus suomeksi https://kertojanaani.fi/scrivener-kirjoittajan-paras-ohjelma/ ja YouTube-esittelyvideo englanniksi https://www.youtube.com/watch?v=kpncWGGFKCY&ab_channel=AJWriting
Hieman yksinkertaisempi, mutta erittäin vakuuttava novelWriter (https://novelwriter.io/) on ilmainen Scrivenerin kilpailija Windows-, Mac- ja Linux-ympäristöihin.
Kirjoitusten ja ajatusten jäsentelyyn on freelancereille ilmainen Obsidian (https://obsidian.md/). Se on saatavilla Windows-, Mac-, Linux-, Android- ja iOS-ympäristöihin. Obsidian käyttää markdown-tekstitiedostoja tiedon tallentamiseen, ja niitä voi editoida sen ulkopuolella muilla tekstieditoreilla. Obsidianin vahvuuksia on tiedon linkkaaminen, hakeminen muistiinpanoista sekä tägit ja mindmap-tyyppinen visualisointi. Lisäksi on tarjolla ostopalveluna tiedon synkronisointi eri laitteiden kesken ja julkaisu netissä. Koska Obsidian koostuu hakemistoissa olevista .md-tiedostoista, sen voi synkronisoida itse tavanomaisilla sovelluksilla (Google Drive, Dropbox jne.). .MD-tiedostoja voi julkaista netissä esimerkiksi maksuttomalla MkDocs-sovelluksella (https://www.mkdocs.org/). Tai tekstitiedostot voi liittää yhteen, esim. ilmaisella Windows-sovelluksella TXTCollector (https://bluefive.pairsite.com/txtcollector.htm), sen tunnistamiin tiedostopäätteisiin voi lisätä itse .MD-tiedostot, jolloin Obsidian Vaultin skannaus onnistuu mainiosti. Tämän jälkeen voi siirtyä vaikka Wordiin jatkoa varten.
Mac-puolella on Zettelkasten (https://zettelkasten.de/the-archive/), joka on maksullinen (20 euroa) tekstimuotoisten jäsenneltyjen muistiinpanojen ohjelma.
Writebook (https://once.com/writebook) on itse hallinnoitava ilmainen nettikirjojen itsejulkaisujärjestelmä. Se edellyttää omaa palvelinta ja Writebook-sovelluksen asentamista sinne. Tämäkin on markdown-järjestelmä. Etuina on, että (kirjoja kirjoittavien ja lukevien) käyttäjien käyttöoikeudet voi määritellä helposti.
Jos PDF-kirjoja tai muita tiedostoja haluaa myydä itse eikä halua käyttää isoja kauppapaikkoja (Amazon ym.), voi verraten helposti avata tilin Etsyssä (https://www.etsy.com/) tai Shopifyssa (https://www.shopify.com/) tai luoda oman latauspaikan nettiin kirjojen myyntiä varten, jolloin välttyy kauppapaikkojen kiinteiltä kuluilta (Etsy ottaa provision myynnistä, Shopify kuukausimaksun. Latausten turvallisen myynnin voi ulkoistaa esimerkiksi SendOwl-palvelun (https://www.sendowl.com/) avulla tai rakentamalla suojatun latauskansion omaan verkkopaikkaan (monissa verkkopalveluissa tämä mahdollisuus on vakiona, tässä eräs suomenkielinen ohje: https://www.wmhost.com/asiakkaille/ohjeet/webhotelli/htaccessin-luonti). Hieman kehittyneempi versio tästä ideasta on brittiläinen PHPeSeller-kertamaksusovellus (55 dollaria) (http://www.withinweb.com/phpeseller/), jossa on integroitu PayPal-tuki (helpohko asennus myös peruswebhotelliin).
Koska jokainen käyttäjä on erilainen, kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja itse.