Haussa paras tekstieditori vuonna 2021

Hyviä tekstieditoreita on monia, joten valinnan tekeminen ei ole helppoa. Tässä artikkelissa esittelen joitain vaihtoehtoja ja niihin liittyviä valintaperusteita.

Tekstieditoria valittaessa ensimmäinen kriteeri on tietysti maksullisuus. Ilmaisia hyviä editoreita on useita, joten maksullisen tuotteen tulee olla jollain tavalla poikkeuksellisen hyvä, jotta sen hankintaa tulee edes harkituksi.

Toinen näkökohta on pääasiallinen käyttötarkoitus: onko kyse Notepadin/TextEditin/nanon tms. korvaamisesta eli siis yleiskäyttöisen tekstieditorin löytämisestä vai lähinnä ohjelmointikäyttöön tarkoitetusta editorista. Ohjelmoijan editorin käyttäjätkin jakaantuvat eri ryhmiin: toiset muokkaavat HTML-, XML-, Markdown- tai PHP-koodia, toiset taas käyttävät editoria osana ohjelmointiympäristöä, johon kuuluu jokin kääntäjä.

Kolmas näkökohta on käytetty käyttöjärjestelmä. Monista editoreista on saatavilla tärkeimpiä käyttöjärjestelmiä (Windows, Mac, Linux) tukevat versiot.

Windowsille on tarjolla useita hyviä ilmaisia yleiskäyttöön sopivia editoreita. Notepad++ ja EditPad Lite ovat tarjolla vain Windows-versioina. Kummallakin voi käsitellä mitä tahansa tekstitiedostoja, ja niillä on ohjelmointikielten syntaksiväritystuki. Kummallakin on omat vahvuutensa: Notepad++ on suomenkielinen, ja sillä on suuri määrä lisäosia eri tarkoituksiin ja EditPadillä (vain englanti tai muut maailmankielet) poikkeuksellisen hyvä eri merkistökoodausten tuki.

Microsoftin Visual Studio Code (Windows-, Mac-, Linux-versiot!) on erittäin laaja (lähes 300 Mt) ilmainen ammattiohjelmoijan editori. Sitä tuskin voi suositella pienimuotoiseen tekstin muokkaukseen, mutta se on paikallaan, kun tarvitaan laajaa tukea koodin muokkaukseen. Myös suomenkielisenä versiona.

Brackets (Windows-, Mac-, Linux-versiot!) sopii erityisesti niille, jotka haluavat työskennellä reaaliaikaisesti HTML- ja CSS-tiedostoja muokkaamalla, siis edistyneille verkkosivujen kehittäjille. Bracketsin alkuperäinen kehittäjä Adobe on luopumassa sen jatkokehityksestä ja suosittelee siirtymistä Microsoftin Visual Studio Code -ohjelmistoon. Bracketsin käyttäjille on tarjolla siihen tarkoitettu lisäosa.

Atom (Windows-, Mac-, Linux-versiot!) on ilmainen editori, joka on monin tavoin räätälöitävissä, mutta joka saattaa tuntua hitaalta aika ajoin. Atomilla on valmis yhteys GitHubiin, ja se hyödyntää pakettienhallintaa lisäosiensa osalta.

Eräs varteenotettava maksullinen ($60 osto, $40 vuositilaus) moderni editori on amerikkalainen UltraEdit. Siitä on Windows-, Mac- ja Linux-versiot. Käyttäjät kehuvat erityisesti mahdollisuutta muokata sarakkeita (ominaisuus ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen, esimerkiksi EditPad Pro kykenee myös käsittelemään sarakkeita). Australialainen Sublime (Windows-, Mac-, Linux-versiot!) on kokeiltavissa niin kauan kuin haluaa, mutta siitä joutuu maksamaan noin $100, jos haluaa päästä eroon rekisteröimättömää ohjelmaa koskevista valituksista. Lisenssi on kuitenkin sikäli edullinen, että se oikeuttaa kolmen vuoden päivityksiin, ja samalla lisenssillä voi asentaa ohjelman kaikkiin saman käyttäjän koneisiin. Ohjelmaa kehutaan kevyeksi ja näppäräksi. EditPad Pro on maksullinen (noin 50 euroa) hollantilainen erittäin monipuolinen ja kilpailukykyinen vaihtoehto. Sen vahvuuksia on eri tekstikoodausten hallinta ja tarvittaessa konvertointi sekä vahva regex-tuki (jota voi vielä laajentaa erillisillä lisäohjelmilla). Ohjelmalla on erillinen syntaksivärityseditori, jolla voi rakentaa tuen verraten helposti sellaisillekin koodattua tekstiä käyttäville ohjelmille, joita tavalliset ohjelmoijan editorit eivät tue (esim. Ventura 10 tai XyWrite, katso luetteloa tästä).

Mikä siis on paras valinta? Kaikki riippuu käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta. Ylläolevista vaihtoehdoista löytyy varmaan useimmille sopiva. Kannattaa siis kokeilla eri vaihtoehtoja. Jos se ei tunnu omalta, se ei varmaan ole juuri se oikea. Ilmaisilla Notepad++ ja EditPad Lite -ohjelmilla voi aloittaa. Itse olen sijoittanut maksulliseen EditPad Prohon.

Lisää kommentti

Kommentteja voi muotoilla käyttämällä yksinkertaista wikisyntaksia.

Samasta asiasta muualla

Takaisinviittausosoite: http://www.lexitec.fi/blog/index.php?trackback/46

Tämän blogimerkinnän kommenttien syöte