Vanhojen ohjelmien käyttäminen

Tässä artikkelissa käsitellään vanhojen hyötyohjelmien ajamista uusissa tietokoneissa. Asia on erityisen pulmallinen 16-bittisten ohjelmien kohdalla, jotka eivät enää toimi 64-bittisissä koneissa, esimerkiksi vanhoja DOS/Win 3.1 -ohjelmia, jotka ovat toimineet 32-bittisessä XP:ssä, ei voi enää ajaa. Mikä neuvoksi?

Jos et ole aivan uusi tietokoneen käyttäjä, sinulla on varmasti koko joukko suosikkiohjelmia, joiden käyttöä haluat jatkaa, vaikka käyttöjärjestelmäversiot ja koneet uusiutuvat. Jos olet yhtä vanha käyttäjä kuin minä, plakkarissasi voi olla vielä DOS-ohjelmia 1980-luvulta ja Windows 3.1 -ohjelmia 1990-luvulta, puhumattakaan myöhemmistä Windows-ohjelmista. Miten näitä ohjelmia voi käyttää uusissa koneissa, jotka ovat yleensä 64-bittisiä Windows-koneita?

Jos ohjelma on luotu Windows 95 tai uudempaa järjestelmää varten ja käyttöjärjestelmä on Windows 7 tai uudempi, voi yrittää toimia Microsoftin ohjeen mukaan asettamalla se toimimaan ns. yhteensopivuustilassa.

Jos kyseessä on DOS- tai Windows 3.1x-ohjelma ja käyttöjärjestelmä on Windows 7, voit ladata ja asentaa MS-Virtual PC 2007 SP1 sekä Virtual PC 2004:n DOS Additions -lisäosan, kunhan ensin poistat Windows 7:n oman Virtual PC:n käytöstä, jolloin menetät myös XP-moodin käyttömahdollisuuden Virtual PC:ssä. XP-moodin tiedostoja ei kannata tuhota, koska ne ovat asennettavissa VMware Playeriin ja aktivoitavissa Windows 7 Pro:n lisäosana.

Jos kyseessä on DOS-hyötyohjelma, helpompi tapa on asentaa vDos- tai vDosPlus-ajoympäristö. Nämä molemmat perustuvat DosBoxiin, mutta ovat erityisesti hyötyohjelmien ajoon tarkoitettuja erityisen vakaita versioita. DosBoxiin voi asentaa peliohjelmia ja tarvittaessa jopa Windows 3.1:n. vDosPlus kykenee myös ajamaan ongelmallisempia DOS-ohjelmia, kuten XyWrite tai jopa Y2K-ongelmasta kärsiviä ohjelmia kuten MS-Word 5.0. Olen itse ollut luomassa vDosPlus XyWrite -asennusohjelmia, joten niistä löytyy ajantasaista tietoa omilta sivuiltani. WordPerfectin käyttäjille on Edward Mendelsonin luoma vDos-pohjainen erityisratkaisu.

Windows 3.1 -ohjelmien käyttäjien tilanne on hankalampi, jos pääkäyttöjärjestelmä on Windows 8 tai 10. MS-Virtual PC 2007 on tosin kikkailemalla asennettavissa Windows 8:aan, mutta Windows 10 on periaatteessa sen kanssa yhteensopimaton. VMware ei tarjoa DOS Additions -tyyppistä lisäosaa eikä VirtualBoxkaan ole parhaimillaan Windows 3.1 -sovelluksia ajettaessa. Jos olet tässä tilanteessa, suosittelen asentamaan Windows 2000:n VirtualBoxiin ja testaamaan, toimiiko haluamasi Windows 3.1 -sovellus tässä ympäristössä. Itse olen kokenut monia mukavia yllätyksiä: Windows 2000 VirtualBox kykenee ajamaan monia Windows 3.1 -sovelluksia hyvin. Etuna on, että Windows 2000 kommunikoi hyvin uusien käyttöjärjestelmien kanssa ja tiedonvaihto käyttämällä jaettuja kansioita on sujuvaa ja helppoa. Lisäksi Windows 2000 ei edellytä aktivointia, joten jos media vielä löytyy, se on helpompi asentaa kuin XP. Joka tapauksessa W2K on paljon XP-moodia nopeampi ympäristö.

Joissain harvoissa tapauksissa voi myös harkita uuden 32-bittisen Windows 7 – 10 -käyttöjärjestelmän asentamista. Se tukee ainakin periaatteessa 16-bittisten sovellusten ajamista, mutta mikäli koneella pääasiassa työskennellään nykyaikaisilla ohjelmilla, voi se osoittautua turhan hitaaksi verrattuna 64-bittiseen ja huonoksi kompromissiksi ylipäätään.

Joten jos muistelet kaiholla DOS-tekstinkäsittely- tai tietokantaohjelmia, voit varsin vähällä vaivalla ottaa ne käyttöön vDos(Plus)-ympäristössä. Parasta näissä uusissa ratkaisuissa on integraatio Windowsin kanssa, saat tietoa siirtymään leiketaulun kautta, tulostus onnistuu Windows-kirjoittimilla ja itse data on suoraan käytettävissä Windows-tiedostojärjestelmässä eikä virtuaalikoneen erillisen kovalevyn uumenissa. Pääset siis tietoihin käsiksi vaikka vDos(Plus) ei olisi käynnissä, tosin sillä edellytyksellä, että ne ovat ASCII- tai muussa helposti luettavassa muodossa.

Jos haluat elvyttää Win 3.1 -ohjelmia, kuten Quark 3.3.2 tai Ventura 4.2, tai Windows 2000/XP -ohjelmia kuten Office 2003, Acrobat 6 yms, voit tehdä sen helposti ja varmasti VirtualBox W2K:n avulla.

Lisätty 5.2.2018:
Uusinta uutta on Edward Mendelsonin luoma käänteentekevä Win31DOSBox-järjestelmä. Kyseessä on järjestelmä (myös suomenkielisen) Windows 3.1x automaattiseksi asentamiseksi ja ajamiseksi suoraan työpöydältä. Tämä on toistaiseksi helpoin tapa Windows 3.1x:n virtualisoimiseksi. Päihittää yhteensopivuudessa ja nopeudessa muut (esim. VirtualPC 2007:n tai yllä mainitun VirtualBox W2K:n).

Lisää kommentti

Kommentteja voi muotoilla käyttämällä yksinkertaista wikisyntaksia.

Samasta asiasta muualla

Takaisinviittausosoite: http://www.lexitec.fi/blog/index.php?trackback/41

Tämän blogimerkinnän kommenttien syöte