sana 'merchandise' suomeksi

Löytyyköhän sanalle 'merchandise' suomenkielistä versiota?

TV kysyi:

Moi! Löysin sivustonne sattumalta ja päätin kokeilla kepillä jäätä. Toimittekohan vielä, kun viimeisimmissä kysymyksistä on jo aikaa ... No, kokeillaan.

Löytyyköhän sanalle 'merchandise' suomenkielistä versiota? Olen nähnyt vain käsitteitä merchandise-tuotteet, merchandise-myynti, en koskaan mitään kotoperäistä vastaavaa. Oheistuotteet? Oheistuotemyynti? Kuulostaa jotenkin epämääräiseltä.

Jos apua löytyy, kiitän ja kumarran. Jos ei löydy, kiitän silti siitä, että sivustonne on olemassa, varmaan tarpeellinen!

Kari Eveli vastasi:

merchandise = tuotteet, artikkelit, kauppatavarat (aivan tavallinen engl. kielen sana!)

merchandising = 1) tuotteiden myynninedistäminen 2) tuotteistaminen = kehittely uusiksi tuotteiksi

Erikoista on, että liikekielessä näillä on "lisämerkityksiä" vähän niin kuin tenniksessä pallolla, jolla on kierrettä. Todellisuudessa itse asia on kuitenkin aika yksinkertainen, vaikkakin siihen on saatu ylimääräistä hohtoa vieraskielisyydellä. 

Mitä tässä nyt haetaan, on siis johonkin ilmiöön liittyvä uustuotteistus, tuotemerkin hyödyntäminen erilaisten mahdollisesti pääasiaan liittymättömienkin tuotteiden myymiseksi, esimerkiksi:

Star Wars merchandise = Star Wars -oheistuotteet, -fanituotteet.

Monesti ei oheis-etuliitettä tarvita eli palataan englannin kielen perusmerkitykseen: band merchandise bändituotteet, Nightwish merchandise Nightwish-tuotteet.

Sivut kehittyvät koko ajan, mutta kysymyspalstaa olen ehtinyt päivittämään hitaahkosti. Kun päivitys tapahtuu, useita uusia artikkeleita tulee kerralla.

Lisää kommentti

HTML-koodit näkyvät koodeina. Verkko-osoitteet muunnetaan automaattisesti.

Samasta asiasta muualla

Takaisinviittausosoite: http://www.lexitec.fi/queries/index.php?trackback/23

Tämän blogimerkinnän kommenttien syöte